Vedat Milor: MasterChef’i hiç izlemedim
Yemek eleştirmeni Vedat Milor, Girls Soran’a konuştu. TV8 ekranlarında yayınlanan Masterchef yarışmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Milor, yarışmayı hiç izlemediğini belirterek, “Ama jürideki arkadaşları tanıyorum. Somer işini ciddiye alan ve alanına hakim bir insan.” .
Milor dedi ki:
“MasterChef’i hiç izlemedim. Ama heyetteki arkadaşları tanıyorum. Somer Bey işini ciddiye alan ve alanına hakim biri. En son Somer Bey ile bir kulübe geldik.
Televizyonda ve yazılı basında gıda ile ilgili programların ve makalelerin başarısı, kısmen insanların ufuklarını genişletip genişletememelerine bağlıdır. Yani insan malzeme kalitesi konusunda bilinçleniyor mu, farklı şeyler denemeye teşvik ediyor mu, farklılıklara açık oluyor mu? İnsanları değiştirebildiğimiz, muhafazakarlıktan uzaklaştırabildiğimiz ölçüde bu konularda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. “
‘ATİLLA DORSAY İLK GIDA ELEŞTİRİCİSİ’
Türkiye’deki yemek eleştirmeni hakkında da konuşan Milor, “Moda gibi yemek de gösteriş aracı, statü sembolü haline geldi. Özsaygı ve özgüven çerçevesinde kendi damak zevkinizi ön planda tutmalısınız. Yüksek- Benden önce Türkiye’deki restoran eleştirmenlerini fiyatlandırdı. Atilla Dorsay’ın başlattığını söyleyebiliriz” dedi.
‘SOSYAL MEDYA EVDE YEMEĞİ KOLAYLAŞTIRDI’
Sosyal medyanın yemek kültürüne olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Milor, “Sosyal medya evde yemek yapmayı kolaylaştırdı, birçok farklı tarife erişim arttı. İnsanlar yemekten farklı bir şekilde keyif almaya başladı, genç bir insan.” yemekten anlayan kişi artık havalı olarak görülüyor.”
‘GESİNİ ÇALMAK DEĞİL, KARŞILIKLI DÖBELME’
“Yoğurt ve baklavayı komşuya kaptırdık. Döneri Almanlara da mı kaptırıyoruz?” diye soran Milor, “Önce hangi milletin yemek yaptığı tarih açısından önemli olabilir ama bence daha da değerli bir şey var. Ve bu, hangi yemeğin daha iyi olduğu veya farklılıklar aynı anda var olduğudur. Alman döneri deyince çalmak olmuyor. Aksine etki alanının genişlediğini gösteriyor. O yüzden ‘yemeği çalmak’ olarak değil, benzer işleri kullanarak birebir sonuçlara ulaşan ve birbirini zenginleştiren mutfaklar olarak görebiliriz, ben buna karşılıklı tohumlama diyorum!” (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)